03Ιανουάριος

Αισθητική ανάπλαση δοντιών με σύνθετη ρητίνη (bonding)

Το χαμόγελό μας είναι από τα πρώτα στοιχεία που παρατηρούν οι άνθρωποι πάνω μας. Παρόλα αυτά τις περισσότερες φορές έχει κάποιες ατέλειες που είτε μπορεί να υπάρχουν από κατασκευής των δοντιών (πχ χρώμα, σχήμα, μέγεθος, θέση στο στόμα, ποιότητα των οδοντικών ιστών), είτε προκαλούνται κατά την πορεία της ζωής (πχ δυσχρωμίες, κατάγματα, τερηδόνα, οδοντιατρικές παρεμβάσεις). Όταν μιλάμε για αισθητική ανάπλαση δοντιών εννοούμε το σύνολο των συντηρητικών ως επί το πλείστον τεχνικών που αποσκοπούν στη βελτίωση της αισθητικής των προσθίων δοντιών και κατ’ επέκταση, του χαμόγελου. Με την αισθητική ανάπλαση, μπορεί να γίνει τροποποίηση του μεγέθους, του σχήματος ή και του χρώματος ενός ή περισσότερων δοντιών, σε αρμονία πάντα με τα υπόλοιπα δόντια και το πρόσωπο.

Μπορεί να γίνει σε δόντια που έχουν καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό από την τερηδόνα ή έχουν υποστεί κάποιο κάταγμα.(περίπτωση 1)

Αισθητική ανάπλαση δοντιών με σύνθετη ρητίνη(bonding)
Περίπτωση 1

Με την αισθητική ανάπλαση δόντια με εκτεταμένες παλιές αποκαταστάσεις που εχουν υποστεί φθορά κατά τη λειτουργία τους και έχουν αλλάξει χρώμα ή έχουν χάσει τη γυαλάδα τους μπορούν να ανακτήσουν την αρχική μορφή τους.(περίπτωση 2)

Αισθητική ανάπλαση δοντιών με σύνθετη ρητίνη(bonding)
Περίπτωση 2

Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει το σχήμα μεμονωμένων ή περισσότερων δοντιών όταν αυτό δεν είναι αισθητικά αποδεκτό.(περίπτωση 3)

Αισθητική ανάπλαση δοντιών με σύνθετη ρητίνη(bonding)
Περίπτωση 3

Ακόμα, με τις τεχνικές της αισθητικής ανάπλασης μπορούν να κλείσουν μερικώς ή και ολικώς, τα διαστήματα που υπάρχουν μεταξύ των δοντιών, όταν αυτά είναι αραιά.(περίπτωση 4)

Αισθητική ανάπλαση δοντιών με σύνθετη ρητίνη(bonding)
Περίπτωση 4

Τέλος, σε επιλεγμένες περιπτώσεις όπου τα δόντια δεν βρίσκονται σε ομαλή θέση στο οδοντικό τόξο, μπορεί να διορθωθεί το χαμόγελο με τέτοιου τύπου αποκαταστάσεις, σε περίπτωση που η ενδεικνυόμενη ορθοδοντική θεραπεία δεν είναι εφικτή ή επιθυμητή.(περίπτωση 5)

Αισθητική ανάπλαση δοντιών με σύνθετη ρητίνη(bonding)
Περίπτωση 5

Οι αποκαταστάσεις για την αισθητική ανάπλαση των δοντιών μπορούν να γίνουν είτε με πορσελάνη είτε με σύνθετη ρητίνη. Με την πορσελάνη μπορεί να επιτευχθεί αισθητικό αποτέλεσμα που θα κρατήσει περισσότερο σε βάθος χρόνου, χωρίς να αλλάξει το χρώμα. Από την άλλη, οι αποκαταστάσεις με σύνθετη ρητίνη έχουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, όπως ότι επιτυγχάνεται άμεσα και ανώδυνα εξίσου ικανοποιητικό αισθητικό αποτέλεσμα, που με την κατάλληλη φροντίδα από τον/την ασθενή και τον οδοντίατρο θα κρατήσει επίσης για μακρύ χρονικό διάστημα. Τα δόντια τροχίζονται από λίγο έως καθόλου, και το κόστος είναι πολύ μικρότερο από τις αντίστοιχες αποκαταστάσεις με πορσελάνη. Τελικά η αισθητική ανάπλαση των δοντιών με σύνθετη ρητίνη είναι μια ασφαλής και οικονομική σχετικά λύση που μπορεί να συμβάλει σε συνδυασμό ή όχι με άλλες διαδικασίες όπως λεύκανση, ουλοπλαστική, ορθοδοντική, εμφυτεύματα, στη δημιουργία ενός λαμπερού και υγιούς χαμόγελου.

Δημήτρης Καμπουρόπουλος

Χειρουργός Οδοντίατρος