11Ιανουάριος

Piercing και δόντια-Όσα δε γνωρίζετε

 Το τρύπημα της γλώσσας ή των χειλιών  είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε άτομα νεαρής ηλικίας και κυρίως στους εφήβους.

Πολλές φορές οι γονείς έχουν ενστάσεις και προσπαθούν να αποτρέψουν το παιδί τους από τη συγκεκριμένη πρακτική. Είναι όμως δικαιολογημένες αυτές οι ενστάσεις; Είναι το piercing ένας ακόμη απλός και χωρίς κινδύνους για την υγεία μας τρόπος να «στολίσουμε» το σώμα μας;

 

Το piercing λοιπόν, δεν είναι τόσο ανώδυνο και cool όσο φαίνεται, γιατί εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την υγεία των δοντιών, της γλώσσας και του στόματος γενικότερα.

Πιο συγκεκριμένα, το piercing στα χείλη μπορεί να προκαλέσει επαναλαμβανόμενο τραύμα στα ούλα. Ο λόγος είναι το μεταλλικό κόσμημα, το οποίο ακουμπά  συνεχώς στα ίδια σημεία, με αποτέλεσμα να προκαλεί κατάγματα και εμφάνιση προβλημάτων στο περιοδόντιο. Τα συνεχιζόμενα τραύματα μπορούν να προκαλέσουν κενά μεταξύ των μπροστινών δοντιών, τα οποία στη χειρότερη περίπτωση οδηγούν σε απώλεια τους.

Το τρύπημα της γλώσσας μπορεί και αυτό να προκαλέσει προβλήματα στο στόμα μας.

Η περιοχή της γλώσσας είναι γεμάτη αιμοφόρα αγγεία, τα οποία στην περίπτωση του piercing μπορεί να σπάσουν και να προκαλέσουν αιμορραγία. Επιπλέον, πολλοί έφηβοι που έχουν piercing στη γλώσσα τους, συνηθίζουν να «παίζουν» με το κόσμημα, με αποτέλεσμα την πρόκληση τραύματος στον ουρανίσκο τους.

Φαίνεται λοιπόν από τα παραπάνω πως η ανησυχία των γονιών για τη νέα αυτή μόδα δεν είναι και τόσο αδικαιολόγητη.

Τα άτομα με piercing θα πρέπει να φροντίζουν επιμελώς και σχολαστικά τη στοματική τους υγιεινή για να αποφύγουν ενδεχόμενη μόλυνση στη στοματική τους κοιλότητα. Επίσης, πέρα από τους τραυματισμούς των ούλων και των δοντιών, μπορεί να υπάρξουν αλλεργίες και πιο εύκολη μετάδοση ασθενειών, όπως  έρπης ή ηπατίτιδα Β και C. Τέλος, ασθένειες  όπως η ενδοκαρδίτιδα, η οποία προκαλείται από βακτήρια που συσσωρεύονται στο αίμα είναι πιθανόν να εμφανιστούν.

Σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη συμβουλή που μπορεί να δώσει ένας οδοντίατρος σε έναν έφηβο είναι να μην προβεί εξ’αρχής σε piercing, γλιτώνοντας έτσι πιθανά μελλοντικά προβλήματα που μπορεί να είναι αρκετά επώδυνα για την υγεία του.