06Δεκέμβριος

Προστατευτικοί νάρθηκες δοντιών για τα αθλήματα

Οδοντιατρικοί νάρθηκες που προστατεύουν τα δόντια κατά τη διάρκεια της άθλησης

 

Στην Ελλάδα το άκουσμα και μόνο του όρου οδοντιατρικός νάρθηκας(mouth guard) προξενεί απορία. Μεγάλη πλειοψηφία ανθρώπων δε γνωρίζει το όρο και τη σκοπιμότητα των προστατευτικών ναρθήκων που χρησιμοποιούνται από παιδιά και ενήλικες κατά την άθληση προκειμένου να αποφευχθεί στοματικός τραυματισμός.

Δεν είναι τίποτα άλλο παρά «μασελάκια» που πρέπει να φοράμε σε αθλητικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν χρήση κράνους ή σκληρή επαφή όπως οι πολεμικές τέχνες, μποξ, πάλη, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, skateboarding,ενόργανη, ράγκμπι κ.α

Υπάρχουν 3 ειδών προστατευτικοί νάρθηκες:

1.Οι προκατασκευασμένοι που κυκλοφορούν στο εμπόριο σε διάφορα χρώματα. Συνήθως δεν εφάπτονται καλά στα δόντια και προσφέρουν χαμηλό επίπεδο προστασίας.
2.Οι μερικώς προσαρμοζόμενοι που κυκλοφορούν και αυτοί στο εμπόριο. Οι συγκεκριμένοι νάρθηκες τοποθετούνται σε ζεστό νερό, μαλακώνουν και προσαρμόζονται καλύτερα στο στόμα. Παρόλα αυτά το επίπεδο προστασίας δεν είναι υψηλό.

3.Οι οδοντιατρικοί προστατευτικοί νάρθηκες που δημιουργούνται στο οδοντιατρείο, είναι εξατομικευμένοι και προσφέρουν μεγάλο επίπεδο προστασίας. Ο οδοντίατρος παίρνει «μέτρα», αποτυπώματα δηλαδή των δοντιών και σχεδιάζει έναν νάρθηκα που εφαρμόζει τέλεια στο στόμα του ασθενή.

Οι οδοντιατρικοί νάρθηκες ουσιαστικά μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμού των χειλιών, δοντιών, ούλων ή μαλακών ιστών του στόματος. Μειώνουν επίσης την πιθανότητα σπασίματος η απώλειας ενός δοντιού.
Αμέσως μετά τη χρησιμοποίηση τους θα πρέπει να πλένονται με διάλυμα σαπουνιού και να φυλάσσονται.