27Νοέμβριος

Πώς να κάνετε το παιδί σας να βουρτσίζει τα δόντια του

Κάντε το βούρτσισμα των δοντιών παιχνίδι!

Πολλές φορές τα μικρά παιδιά δείχνουν αδιαφορία ή ακόμη και άρνηση στο βούρτσισμα των δοντιών τους με αποτέλεσμα να φτάνουν στην ηλικία των 5 ετών και να χρειάζονται σφραγίσματα.Σε περίπτωση που το μικρό σας είναι απείθαρχο, μπορείτε να εφαρμόσετε τις ακόλουθες συμβουλές για να μετατρέψετε το βούρτσισμα των δοντιών σε παιχνίδι!

  • Αφήστε το παιδί να διαλέξει μόνο του την οδοντόβουρτσά του. Μπορεί να θέλει κάποια με έντονα χρώματα ή με το αγαπημένο του cartoon.Σε κάθε περίπτωση βέβαια πρέπει να είναι κατάλληλη για παιδιά.
  • Δώστε στο παιδί επιλογές. Μπορεί να θέλει να έχει 2 ή 3 διαφορετικές οδοντόβουρτσες με τις οποίες θα βουρτσίζει τα δοντάκια του μέσα στην εβδομάδα. Μην του στερήσετε την επιλογή γιατί αυτόματα θα συνδέσει το βούρτσισμα με κάτι που δεν του προσφέρει χαρά αλλά του επιβλήθηκε να το κάνει.
  • Προσπαθήστε να μάθετε το μικρό σας να πλένει τα δόντια του αμέσως μετά το μπάνιο ώστε να συνδέει στο μυαλό του το βούρτσισμα των δοντιών με την καθαριότητα και την υγεία.
  • Τραγουδήστε!

Ναι, καλά διαβάσατε. Πολλοί γονείς βρίσκουν διάφορους ευρηματικούς τρόπους για να κάνουν τα μικρά τους να αγαπήσουν το βούρτσισμα. Καθίστε με το παιδί σας μπροστά από τον καθρέφτη και κάντε την οδοντόβουρτσα μικρόφωνο. Τραγουδήστε μαζί  και στη συνέχεια ξεκινήστε και οι δυο να βουρτσίζετε τα δόντια σας.

Μπορείτε αν θέλετε να «μεταμορφώσετε» την οδοντόβουρτσα σε ήρωα παραμυθιού ή σε μαγικό ραβδί. Τα παιδιά πάντα θέλουν να νοιώθουν πως υπάρχει μια μικρή δόση μαγείας σε ό,τι κάνουν.

Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε πως τα μικρά παιδιά μιμούνται τους μεγαλύτερους. Αν βλέπουν τους γονείς να φροντίζουν τη στοματική τους υγιεινή θα προσπαθήσουν να κάνουν το ίδιο γι’αυτό φροντίστε να αποτελείτε παράδειγμα προς μίμηση!