19Σεπτέμβριος

H κακή στοματική υγιεινή έχει άμεση σχέση με το Αλτσχάιμερ!

Eπιστήμονες στη Βρετανία κρούουν το κώδωνα του κινδύνου, καθώς διαπίστωσαν ότι η κακή στοματική υγιεινή έχει άμεση σχέση με το Αλτσχάιμερ!

Μετά από πολυετείς έρευνες, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κεντρικού Λάνκασαϊρ διαπίστωσαν ότι όσοι δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους τακτικά και με προσοχή, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο Αλτσχάιμερ καθώς και από άλλες μορφές άνοιας.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, αφού μελέτησαν δείγματα από τον εγκέφαλο ασθενών που είχαν χάσει τη ζωή τους και στα τελευταία χρόνια της είχαν προσβληθεί από άνοια.
Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, σε όλα τα δείγματα που εξέτασαν υπήρχαν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα του Porphyromonas gingivalis, ενός βακτηρίου που κατοικεί στο στόμα, προκαλεί ασθένεια των ούλων και περνά στο αίμα με τη μάσηση των τροφών. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι από τη στιγμή που το συγκεκριμένο βακτήριο περνά στο αίμα του ανθρώπινου οργανισμού, είναι πολύ πιθανό να φτάνει και στον εγκέφαλο.

Η φλεγμονή που προκαλείται στον εγκέφαλο από βακτήρια όπως το παραπάνω έχει συνδεθεί σε αρκετές έρευνες με την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων, όπως ο διαβήτης, τα καρδιολογικά νοσήματα και το εγκεφαλικό.

Μάλιστα, όταν τα βακτήρια αυτά φτάνουν στον εγκέφαλο, προκαλούν την παραγωγή χημικών ουσιών από το ανοσοποιητικό σύστημα, οι οποίες σκοτώνουν τα εγκεφαλικά κύτταρα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται συμπτώματα όπως απώλεια μνήμης και σύγχυση.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι σε παρόμοια αποτελέσματα είχε καταλήξει και παλαιότερη αμερικανική έρευνα.

 

Πηγή: yfilios.blogspot.gr