26Νοέμβριος

Φόβος για τον Οδοντίατρο και πώς να τον αντιμετωπίσετε

Φόβος στον οδοντίατρο και πώς να τον ξεπεράσετε

Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν τη λεγόμενη φοβία για τον Οδοντίατρο η οποία οφείλεται είτε σε άγνοια των διαδικασιών είτε σε προηγούμενη κακή-τραυματική-οδοντιατρική εμπειρία.

Αρκετοί  πάλι  αισθάνονται άβολα στη θέα, ήχους ή μυρωδιά ενός οδοντιατρείου με αποτέλεσμα να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια να παραμείνουν ψύχραιμοι κατά την επίσκεψη τους στον οδοντογιατρό τους.

 

 

Ο σωστός οδοντίατρος μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τους φόβους σας με τους παρακάτω απλούς τρόπους.

1.Σας εξηγεί ήρεμα και ευγενικά τι θα νιώσετε, αν θα αισθανθείτε πόνο και για πόση διάρκεια.

2.Σας ρωτά ανά τακτά χρονικά διαστήματα αν μπορεί να συνεχίσει τη διαδικασία.

3.Σας ενημερώνει  πως μπορείτε να σταματήσετε τη διαδικασία οποιαδήποτε στιγμή αισθανθείτε άβολα.

4.Κάνει  σύντομα διαλείμματα.

Πέρα από τη σωστή προσέγγιση που πρέπει να έχει ένας οδοντίατρος απέναντι  στους ασθενείς του και ο ίδιος ο ασθενής μπορεί να ακολουθήσει τις παρακάτω μικρές συμβουλές που θα τον βοηθήσουν να χαλαρώσει.

 

Α. Πηγαίνετε στον Οδοντίατρο με κάποιον που εμπιστεύεστε, συγγενή ή φίλο που δε φοβάται τους οδοντιάτρους.

Β. Όταν καθίσετε στην οδοντιατρική καρέκλα προσπαθήστε να αποσπάσετε την προσοχή σας  ακούγοντας π.χ μουσική ή κοιτάζοντας την οθόνη που διαθέτουν τα περισσότερα οδοντιατρεία.

Γ. Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης. Πάρτε βαθιές ανάσες και προσπαθήστε να εκπνέετε αργά. Με τον τρόπο αυτό πέφτουν οι καρδιακοί παλμοί και ηρεμούν οι μυς.

Δ. Συζητήστε με τον οδοντίατρο σας την αναισθησία που ενδεχομένως πρόκειται να χρησιμοποιήσει.

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε με κανέναν τρόπο να χαλαρώσετε προτείνουμε νε επισκεφτείτε έναν ειδικό ψυχολόγο, ο οποίος θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το πρόβλημα.

Να θυμάστε πως ο οδοντίατρος σας είναι κι αυτός άνθρωπος, ο οποίος δε επιθυμεί να σας πονέσει ή βασανίσει αλλά να σας χαρίσει ένα όμορφο χαμόγελο!