Απονεύρωση δοντιών,οδοντιατρείο στο Ρέθυμνο,dental smile
Στην Οδοντιατρική αποκαλείται ενδοδοντική θεραπεία, οι περισσότεροι όμως τη γνωρίζετε ως απονεύρωση και είναι απολύτως αναγκαία όταν η τερηδόνα έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να προσβάλλει τον πυρήνα του δοντιού, δηλαδή τον πολφό. Ο πολφός είναι μια μάζα ζωντανού ιστού που αποτελείται από αγγεία και νευρικές ίνες. Όταν υποστεί βλάβη και αρχίσει να νεκρώνεται, δημιουργούνται φλεγμονές και αποστήματα στο ακρορρίζιο που προκαλούν έντονο πόνο και πρήξιμο στον ασθενή. Για το λόγο αυτό η έγκαιρη παρέμβαση του οδοντιάτρου είναι απαραίτητη, όχι μόνο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά κυρίως για να σωθεί το δόντι.Στο οδοντιατρείο μας διαθέτουμε πανοραμικό μηχάνημα, ώστε η διάγνωση να γίνεται με ακρίβεια και χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, με αποτέλεσμα η ενδοδοντική θεραπεία να ξεκινά αμέσως, προς όφελος του ασθενή.

Ποια είναι η διαδικασία της απονεύρωσης;

Αμέσως μετά την κλινική και ακτινογραφική εξέταση, ο οδοντίατρος θα ξεκινήσει την ενδοδοντική θεραπεία. Αν κρίνει απαραίτητο, σε πρώτη φάση θα προχωρήσει σε διάνοιξη του προσβεβλημένου δοντιού, με σκοπό την άμεση ανακούφιση του ασθενούς από τον πόνο. Επειδή στο οδοντιατρείο μας Dental Smile η απουσία πόνου είναι μια από τις προτεραιότητες μας, η όλη διαδικασία γίνεται με ολοκληρωμένη τοπική αναισθησία.
Στη συνέχεια ο οδοντίατρος θα απομακρύνει από το εσωτερικό του δοντιού τον κατεστραμμένο πολφό, θα καθαρίσει προσεκτικά τον ριζικό ή τους ριζικούς σωλήνες – ανάλογα με το δόντι – και θα τους σφραγίσει ερμητικά, ώστε να εμποδίσει την είσοδο μικροβίων.
Αν η φλεγμονή έχει επεκταθεί πέρα από το δόντι, ο οδοντίατρος μπορεί να προχωρήσει σε προσωρινό σφράγισμα και να συστήσει τη λήψη αντιβιοτικών μέχρι να υποχωρήσει. Σε αυτήν την περίπτωση η ενδοδοντική θεραπεία δεν θα ολοκληρωθεί σε μία επίσκεψη, αλλά θα συνεχισθεί έως ότου ο οδοντίατρος βεβαιωθεί ότι το δόντι έχει απαλλαγεί από την φλεγμονή.
Μόλις ολοκληρωθεί η ενδοδοντική θεραπεία είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων, ώστε το απονευρωμένο δόντι να διατηρηθεί για πολλά χρόνια. Έτσι, ανάλογα με το βαθμό βλάβης στο δόντι, ο οδοντίατρος θα προτείνει την καλύτερη μέθοδο αποκατάστασης, η οποία μπορεί να είναι μια συνηθισμένη έμφραξη ή κάποια θήκη.

 

Τι ποσοστό επιτυχίας έχει η ενδοδοντική θεραπεία;

Σύμφωνα με στοιχεία από διεθνείς επιστημονικές μελέτες, η ενδοδοντική θεραπεία είναι αποτελεσματική σε ποσοστό άνω του 90%. Η επανάληψη της είναι απαραίτητη όταν συντρέχουν ειδικοί ανατομικοί λόγοι, π.χ. όταν οι ριζικοί σωλήνες είναι κατασκευασμένοι με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην μπορεί ο οδοντίατρος να τους καθαρίσει όπως πρέπει. Είναι γεγονός, πάντως, ότι η επιστήμη της ενδοδοντίας έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα οι οδοντίατροι να είναι σε θέση να σώσουν τα δόντια στις περισσότερες περιπτώσεις. Και φυσικά ο πλέον βέβαιος τρόπος για να διατηρήσετε τα δόντια σας «αλώβητα» είναι αφενός η σωστή στοματική υγιεινή, αφετέρου οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, ο οποίος είναι σε θέση να διαπιστώσει τις όποιες βλάβες στα δόντια σας σε πρώιμο στάδιο, πριν προχωρήσουν στο εσωτερικό τους.

ενδοδοντία,ενδοδοντια,απονεύρωση,οδοντίατρος,οδοντιατρος,οδοντιατρος στο Ρεθυμνο,οδοντίατρος στο Ρέθυμνο,οδοντιατρείο στην Κρήτη

Ενδοδοντική Θεραπεία στο Οδοντιατρείο μας στο Ρέθυμνο