20Φεβρουάριος

Αυχενικές διαβρώσεις

(Από την κ. Ελένη Κουτρούλη και τον κ. Δημήτρη Καμπουρόπουλο μέλη της οδοντιατρικής μας ομάδας που εξειδικεύονται στην αισθητική και επανορθωτική οδοντιατρική).

ΑΥΧΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΒΡΩΣΕΙΣΠρόκειται για μικρές ή μεγαλύτερες αλλοιώσεις της επιφάνειας του δοντιού που εμφανίζονται στο στενότερο τμήμα αυτού πού βρίσκεται σε επαφή με τα ούλα (αυχένας). Συνήθως οφείλεται σε μηχανικούς παράγοντες (τρίξιμο δοντιών, έντονο βούρτσισμα κ.α) , σε χημικούς παράγοντες (λήψη όξινων τροφών-φαγητών, φαρμάκων , συνεχείς έμετοι κ.α) ή και σε συνδυασμό των παραπάνω.
Ο εντοπισμός τους γίνεται από τον οδοντίατρο ή και από τον ίδιο τον ασθενή όταν η βλάβη είναι προχωρημένη.

ΑΥΧΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΒΡΩΣΕΙΣΟι αυχενικές διαβρώσεις εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα μπορεί να οδηγήσουν σε ενόχληση, έντονο πόνο (ιδίως κατά το βούρτσισμα) και σε μεταγενέστερα στάδια έως και σε νέκρωση ή αυτόματο κάταγμα του δοντιού.

ΑΥΧΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΒΡΩΣΕΙΣΓια να αποτρέψουμε τέτοιες φθορές στα δόντια θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση σκληρής οδοντόβουρτσας ή οδοντόκρεμες που έχουν μέσα αποτριπτικές ουσίες, όπως είναι οι περισσότερες οδοντόκρεμες που «λευκαίνουν» τα δόντια. Επίσης, να περιορίζεται η λήψη όξινων τροφών, όπως π.χ. πορτοκαλάδες, ανθρακούχα ροφήματα, λεμόνι και το πιο σημαντικό να ΜΗΝ βουρτσίζονται τα δόντια αμέσως μετά την κατανάλωση αυτών των τροφών αλλά μετά από τουλάχιστον μισή ώρα, γιατί διαφορετικά η φθορά που προκαλείται από την οδοντόβουρτσα είναι μεγαλύτερη.

ΑΥΧΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΒΡΩΣΕΙΣΒέβαια, η σύγχρονη επανορθωτική οδοντιατρική με την μέθοδο του bonding μπορεί να δώσει άμεση λύση με την χρήση σύνθετων ρητινών (λευκά σφραγίσματα). Με τον τρόπο αυτό γίνεται τέλεια αισθητική και λειτουργική αποκατάσταση του δοντιού και με την σωστή συντήρηση το αποτέλεσμα μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια.